Chantal Straver interview

Interview met Persoonlijk Leiderschap Trainer Chantal Straver

In deze nieuwe blogserie interview ik mensen die zich op innovatieve wijze bezighouden met lichaamswerk, bijvoorbeeld door dit te combineren met vakgebieden waarbij je dit niet gelijk zou verwachten. 

In dit interview praat ik met persoonlijk leiderschap trainer Chantal Straver:

‘Veel intelligente mensen hebben het denken onbewust zó belangrijk gemaakt, dat weleens vergeten wordt dat het lichaam ook veel weet en kan oplossen.’

Kun je vertellen wat je doet en welk pad je hebt bewandeld om daar te komen?

Yes! Ik verzorg cursussen Persoonlijk Leiderschap. Dat kwam pas op mijn pad, nadat ik vooral eerst ervaren had wat niet bij me paste. Na een burn-out nam ik tien jaar geleden ontslag, later scheidde ik ook van mijn man – waar ik gelukkig nog steeds mee bevriend ben. Vanuit de karateschool die ik een jaar ervoor al met hem had opgericht, ontwikkelden we ons tot trainers Weerbaarheid en Agressieregulatie.

In de tijd die volgde hebben we drie grootschalige projecten gedraaid in samenwerking met scholen en gemeenten, waarbij we meer dan 10.000 kinderen hielpen om te gaan met pesten en groepsdruk. Maar in die jaren hielpen we ook volwassenen in trainingen empowerment en zelfverdediging.

Begin 2017, na een stressvolle tijd op allerlei gebieden, werd ik gediagnosticeerd met MS, dat al jaren op de achtergrond aanwezig was. Die diagnose kwam tijdens een flinke aanval (schub), waarbij mijn energielevel daalde met 90%. Ik was ineens genoodzaakt veel bewuster met mijn lichaam om te gaan. En mezelf ook mentaal onder de loep te nemen, in een intensief coachingstraject. Ik leerde dat ik veel beter moest prioriteren en uiteindelijk ook hoe dit te specificeren.

Ik ontwikkelde in die jaren fulltime de cursus Persoonlijk Leiderschap. Die ik nu, vandaag de dag verzorg, zodat mensen veel gerichter met hun ontwikkeling aan de slag kunnen met concrete handvatten en inspirerende inzichten. 

Welke rol heeft lichaamswerk in jouw werk?

Lichaamswerk speelt een significante rol in al mijn trainingen. Veel intelligente mensen hebben het denken onbewust zó belangrijk gemaakt, dat weleens vergeten wordt dat het lichaam ook veel weet en kan oplossen. Denk maar eens aan hoe je onbewust razendsnel en hard met je ogen knippert als een insect vanaf de zijkant tegen je oog aanvliegt. Je lichaam wist het sneller dan dat je het kon zien.

Naast het bewust maken van je intuïtie, vergroten we die ook. Maar minstens zo belangrijk: door iedere cursusdag ook bewust het lichaam te ervaren en uit het vele denken te stappen creëer je meer ruimte en rust. Je komt juist tot nieuwe inzichten. De manier waarop je staat, ademt en beweegt, zeker op spannende momenten, kan je daarbij weer ongelofelijk veel ondersteuning bieden.    

Veel intelligente mensen hebben het denken onbewust zó belangrijk gemaakt, dat weleens vergeten wordt dat het lichaam ook veel weet en kan oplossen.

Doyo Trainingen Persoonlijk Leiderschap

Kun je één of meer voorbeelden geven van momenten waar je trots op was in relatie tot lichaamswerk?

De verwondering op de gezichten als mensen in vijf minuten tijd een bizar groot verschil voelen van het effect van een bepaalde ademhaling en stand. Een ander voorbeeld: een cursist deelde dat ze niet wist dat ze zich nog zo kon ontspannen terwijl ze niet eens op vakantie was. Het mooie is, dat veel ervan redelijk gemakkelijk te leren is, en dat alle context en verdieping van de cursus je voldoende inzichten en handvatten biedt het ook werkelijk toe te blijven passen.

Kun je een korte oefening met ons delen?

Een bijzondere oefening om voor jezelf te voelen wat jouw persoonlijke ruimte is. Die is per persoon en per situatie verschillend. Je voelt dit voor jezelf tijdens de oefening. Het is de ruimte waarin je wel je partner toe zou laten (misschien ook niet de hele dag door), maar waar een onbekende echt niet in hoeft te komen. Je leert deze ook bij een ander herkennen, zonder dat diegene iets hoeft te zeggen. Het gaat daarbij enorm om gronden, centreren en te focussen, contact met de ander te maken, bij jezelf te blijven, en te voelen wat er gebeurt als iemand naar je toeloopt. 

Een bijzondere oefening om voor jezelf te voelen wat jouw persoonlijke ruimte is.

Wat zijn jouw ambities voor komende periode en verder in de toekomst?

In september organiseer ik een retreat: de cursus maar dan met overnachtingen in een sfeervolle kasteelboerderij in Limburg. Er is plek voor zes deelnemers. Daarbij word ik ondersteund door een andere trainer en een privé chefkok. Daar kijk ik heel erg naar uit.

Ik werk al samen met werkgevers die willen investeren in duurzame inzetbaarheid. Het zou mooi zijn als in de komende periode nog meer werkgevers deze cursus aanbieden aan hun professionals. Zeker in een gespannen tijd waarin veel mensen zich extra zorgen hebben gemaakt en burn-out klachten zijn verdubbeld. Ik denk dat deze cursus altijd waardevol is, maar juist nu wel des te meer nodig is. 

Doyo Trainingen Persoonlijk Leiderschap

Hoe kijk jij aan tegen de grote mate van stress waar veel mensen mee kampen?

Stress in acute noodsituaties is functioneel. Alle andere stress vaak niet. Toch voelt dat vaak niet zo, en kunnen veel mensen zich er door laten overspoelen. Juist op broodnodige momenten worden stress-verlagende activiteiten als even wandelen overgeslagen. Langdurig veel stress ervaren, kan een grote aanslag zijn op je mentale en fysieke gezondheid. Alles is met elkaar verbonden. In de cursus leer je hier meer over, je stress (en niet-helpende gedachten en emoties) te reguleren, en je perspectief te verbreden, zodat je in de toekomst veel beter bestand bent tegen tegenslagen. 

Juist op broodnodige momenten worden stress-verlagende activiteiten als even wandelen overgeslagen.

Welke rol heeft lichaamswerk in jouw eigen leven?

Ik pas het dagelijks toe! Natuurlijk de oefeningen die ik behandel in de cursus. Maar ik sta ook iedere dag op met een ‘kata’. Een korte karate-oefening waarbij ik veel spieren aanspan en ik een diepe ademhaling gebruik. Als ik deze oefening vergeet of me zou verslapen, voel ik me minder geaard in de loop van de dag. Verder beoefen ik yin yoga, wat mij helpt met spanning loslaten en wandel ik graag in de natuur. 

Aan welke mentoren heb jij zelf veel gehad?

Ik heb veel gehad aan de trainingen van mijn eigen karate-leraar. Hij had zoveel aantrekkingskracht op mij, dat ik met hem getrouwd ben. Samen hebben we ook een zoon. Zoals gezegd ben ik ook qua mindset zelf intensief gecoacht tijdens het herstel na die MS-aanval. Vandaag de dag vind ik het nog steeds fijn regelmatig een coach op te zoeken, ook op energetisch vlak. 

Doyo Trainingen Persoonlijk Leiderschap

Zijn er nog zaken waar je zelf meer over zou willen leren?

Ik heb weleens gelezen dat mensen die iets over willen brengen aan anderen, vaak zelf nog veel meer van dat onderwerp willen weten. Dat geldt voor mij zeker zo. Ik ben enorm gefascineerd door persoonlijk leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Ik lees er veel boeken over en wil mijn hele leven graag blijven leren. Ik wil me ook nog meer verdiepen in zen en taoïsme. 

Wat zou jij mee willen geven aan lezers die meer willen doen met persoonlijk leiderschap?

Maak er een prioriteit van, of dat nu in de vorm van een cursus of een boek is. Gun het jezelf die tijd en energie in jezelf te steken. Het maakt het leven zoveel gemakkelijker en leuker. Bovendien: als je nu goed voor jezelf zorgt, kun je later ook meer voor anderen betekenen. 

Als je nu goed voor jezelf zorgt, kun je later ook meer voor anderen betekenen.

Als dit gebied nieuw is voor je, waar kun je dan het beste starten?

Lichaamswerk kan zo simpel zijn als wat vaker in de natuur wandelen, en opmerken wat dat met je doet. Op het gebied van persoonlijk leiderschap valt enorm veel te ontdekken. Ik vind de boeken van Alan Watts inspirerend. Een mooie quote die ik zelf gebruik in de cursus is die van Goethe: “Je wensen zijn voorgevoelens van datgene wat daadwerkelijk binnen je vermogen ligt.” Dat zet wel aan het denken toch? Dit is voor cursisten de aftrap om stappen te maken naar de kern van wie je bent, en te starten met het vergroten van je eigen impact.

•••

Wil je meer lezen over het werk van Chantal?

Je vindt haar hier:

Website: www.doyotrainingen.nl
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/chantalstraver/
Instagram: https://www.instagram.com/doyotrainingen/

Lees ook dit artikel over Chantal’s eigen proces: https://www.doyotrainingen.nl/van-zwakte-naar-kracht