Interview met Judy de Graaff, voorzitter en docent van het Body & Mind Language Instituut
Wist je dat je lichaamstaal enorm veel verraadt over je onbewuste? De afgelopen 10 jaar heeft Judy de Graaff zich gespecialiseerd in het werken met signalen die het lichaam geeft. Veel coaches en professionals gebruiken deze bron van informatie nog niet. Het is haar missie om deze bron van kennis toegankelijk te maken, ook in het bedrijfsleven. In dit interview haar persoonlijke ervaringen met deze innovatieve manier van lichaamswerk.
‘Alle gevoelens die ik heel lang had weggedrukt kon ik beter gaan hanteren omdat ik ze in beweging leerde te zetten.’
Hoi Judy, kun je ons vertellen welk pad je hebt bewandeld om te gaan werken met lichaamstaal?
Na het VWO startte ik mijn studie aan de kunstacademie in Rotterdam om 3D vormgeving te gaan studeren. Al tijdens de eerste dag merkte ik dat het een hele conceptuele opleiding was, terwijl ik heel procesgericht ben ingesteld. Ik stapte daarom snel over om Industrieel ontwerpen te gaan studeren in Delft, daar was ik veel meer op mijn plek.
Hierna kwam ik terecht in de automotive industrie, waar ik producten ontwierp en me op een gegeven moment ook ging richten op het verbeteren van processen. Ik was ook daar heel procesgericht en cognitief bezig, maar liep op een gegeven moment vast, omdat ik bij de communicatie met collega’s oude stukken van mezelf tegenkwam. Ik ging toen op zoek naar manieren om hiermee om te gaan.
Dat startte bij NLP en ook ging ik mijn kinesthetische kant onderzoeken. Ik voelde vrij veel wat soms echt overweldigend kon zijn, maar ik had het altijd weggedrukt en het opgelost met mijn hoofd.
Al die tijd werkte ik nog gewoon in de maakindustrie als consultant. Toen ik op een gegeven moment ontslagen werd merkte ik hoezeer ik uit balans was en ik dat hoofd veel te belangrijk had gemaakt.
Dit bracht me in aanraking met systemisch werk, waardoor ik leerde dat het lijf het gewoon helemaal over kan nemen en het hoofd zich daar niet mee hoeft te bemoeien. Alle gevoelens die ik heel lang had weggedrukt kon ik beter gaan hanteren omdat ik ze in beweging leerde te zetten. Dat heelde enorm.
Ik zag vaak aan mensen dat ze zich anders uitten dan dat hun lichaamstaal deed vermoeden
Het deed me ook inzien hoe informatiegericht veel mensen zijn op een werkvloer, terwijl gevoelens juist zo belangrijk zijn in communicatie en ik vaak aan mensen zag dat ze zich anders uitten dan dat hun lichaamstaal deed vermoeden.
Zo kwam ik terecht bij de opleiding Synergologie. Een Synergoloog leest en decodeert lichaamstaal vanuit een wetenschappelijke basis. Hierdoor leerde ik te benoemen wat ik dagelijks zag gebeuren. Het was een hele wetenschappelijke opleiding, erg interessant, maar ik mistte wel de connectie met de gevoelskant.
Tegelijkertijd kwam ik in aanraking met het Body & Mind Language Instituut (BMLI). Het moment dat ik daar binnenstapte voelde ik aan alles dat ik er goed zat. Ik denk dat de Synergologie me een stukje zekerheid gaf vanuit de cognitie en BML was meer lichaamsgericht. Ik had behoefte aan beide denk ik.
Hierdoor merkte ik dat dingen zich al heel snel in mij gingen openen. Ik leerde de weerstand die ik opgebouwd had sinds mijn kindertijd te herkennen, zodat ik mezelf stukje bij beetje weer terug vond.
Na de opleiding ben ik het lichaam veel in gaan zetten in het bedrijfsleven, met systemisch werk, maar ook met bewegingsinterventies.
Toch bleef het BMLI me trekken. Twee jaar geleden vertelde oprichtster Jos Dolstra dat ze ging stoppen. Toen Jos me vroeg of ik het van haar over wilde nemen en hoofddocent wilde worden, voelde ik meteen dat ik hier iets te doen had.
Afgelopen twee jaar heb ik gewijd aan deze overname. In de nabije toekomst wil ik wel weer terug het bedrijfsleven in, want daar is lichaamswerk zo nodig! Voor nu werk ik volop aan het op de kaart zetten van het Instituut.
Welke rol heeft lichaamswerk in jouw werk?
In mijn werk coach ik mensen in de connectie tussen gesproken taal en lichaamstaal en hoe ze hiermee hun volle potentie tot uiting kunnen brengen. We creëren meer bewustzijn door mensen ook meer hun lichaamsbewustzijn te laten ervaren.
Hierbij brengen we onderscheid aan tussen persoonlijkheid en ziel, want we zijn zoveel meer dan onze ervaringen.
Bij onze trainingen leren we mensen hoe ze weer contact kunnen maken met hun lichaam en dit in kunnen zetten in een betere flow in hun leven en ook hoe de kinetische werking van lichaamstaal helpt in contact met anderen, bijvoorbeeld op het werk, maar ook privé.
Eigenlijk is lichaamstaal voor iedereen waardevol om je mee te verbinden, daarom is ons aanbod opgedeeld in 3 fases. Je start met een cursus voor jezelf zodat je eerst doorleeft welk effect het heeft. Als je het daarna professioneel in wilt zetten kun je vervolgopleidingen doen om 1 op 1 te leren coachen of groepen te trainen.
Kun je een korte oefening met ons delen?
Deze oefening heet ‘bewegen in de bol’. We vragen mensen dan fysiek te bewegen in hun bol van beschikbaarheid, dit is de beschikbaarheid van bewegingsruimte. Het gaat bij deze interventie om het ervaren van de ruimte IN onszelf door beweging, niet om de ruimte OM ons heen. Uiteraard zijn beiden gekoppeld. De ruimte die we vanaf onze geboorte in onszelf hebben, wordt in de loop van het leven vaak beperkter, omdat we onze ruimte minder innemen.
Bewegen is overigens niet hetzelfde als dansen, maar vaak neemt het al wel snel die vorm aan. Op het moment dat je in beweging komt, komt ook je emotie in beweging en ga je voelen dat er meer beschikbaarheid komt en ook wat er verloren is geraakt.
Tijdens een training laten we mensen dit met z’n tweeën doen, waarbij ze elkaar aanmoedigen en ontmoedigen om bepaalde bewegingen te maken. Vooral het ontmoedigen maakt emoties los en spiegelt wat er vaak in het dagelijks leven plaatsvindt wanneer je je aanpast aan je omgeving. Ook het aanmoedigen maakt emoties los, het besef dat je bent gaan bewegen naar de goedkeuring van anderen kan net zo’n pijnlijke aanpassing zijn als het aanpassen op de afkeuring!
Wij zeggen dan ook dat lichaamshouding en levenshouding één zijn. Deze oefening laat dit heel goed zien, we worden gevormd door onze ervaringen en de betekenis die we daaraan geven.
Het besef dat je bent gaan bewegen naar de goedkeuring van anderen kan net zo’n pijnlijke aanpassing zijn als het aanpassen op de afkeuring!
Kun je één of meer voorbeelden geven van momenten waar je trots op was in relatie tot lichaamswerk?
Ik deed een oefening waarbij mensen zichzelf in een houding zetten hoe het eruit ziet wanneer ze doelgericht bezig zijn iets voor elkaar te krijgen. De meeste mensen nemen dan een vooruit gerichte houding aan
Vervolgens vroeg ik ze om uit te beelden hoe ‘zijn’ er voor hun uit zag. Je ziet dan vaak een meer gecentreerde houding aan met veel meer rust. Eén van de deelnemers riep toen spontaan ‘verdomd, ik ben het al!’, dat vond ik zo’n mooie ervaring, daar doe ik het voor!
Hoe kijk jij aan tegen de grote mate van stress waar veel mensen mee kampen?
Stress is een signaal waar we naar mogen luisteren, maar dat doen we vaak te weinig.
Als we het thema stress behandelen vraag ik mensen uit te beelden hoe stress eruit ziet. Dit opent een fysieke laag, emotionele laag, een mentale laag en uiteindelijk ook een spirituele laag. Stress is een signaal en als we daar naar gaan luisteren is het een parel.
Daarvoor werken wij met de houding van de stagnatie. In de stagnatie ligt de parel besloten.
Hoe jij vastloopt in het leven vertelt iets over je talent, want meestal zet je iets vast vanuit waar je goed in bent. Als er ergens iets gebeurt in je leven dan reageer je daarop met dat wat je tot je beschikking hebt. Als je daarin doorschiet dan raakt het gestagneerd.
Als je onderzoekt vanuit welke behoefte jouw reactie ontstaan is, heb je eerst te onderzoeken hoe je gestagneerd bent geraakt. En als je daar bij komt, kom je bij de parel van het verlangen wat er onder zat. Het is niet moeilijk, maar vraagt wel oefening. Ik denk dat we hierin vaardiger mogen worden, dit is zeker te leren. BML helpt daar heel goed bij.
Als je onderzoekt vanuit welke behoefte jouw reactie ontstaan is, heb je eerst te onderzoeken hoe je gestagneerd bent geraakt.
Wat zijn jouw ambities voor komende periode/de toekomst?
Ik zou graag mijn netwerk uit willen breiden en uit verschillende vakgebieden mensen willen leren kennen die interesse hebben om lichaamswerk in te zetten. Zo ontstaan er vaak weer mooie crossovers die heel interessant zijn.
Ik ben bijvoorbeeld met iemand aan het samenwerken die werkt vanuit het enneagram. Het lijkt me mooi om meer van dit soort verrassende samenwerkingen te hebben.
Verder wil ik het BMLI en het werk wat we doen meer zichtbaarheid geven. Via geschreven woord is het vaak lastig overbrengen wat we doen, maar zodra mensen het ervaren proeven we direct enthousiasme.
Aan welke mentoren/trainingen heb jij zelf veel gehad?
Jos Dolstra heeft me wel het meeste geleerd van alle mentoren die ik heb gehad. En ik leer nog steeds van haar. Heel knap hoe zij haar inspiratie vindt.
Zijn er nog zaken waar je zelf meer over zou willen leren?
Enerzijds wel, want er is nog zoveel te leren, bijvoorbeeld over voeding of over quantumtheorie, maar ik heb ook geleerd dat het goed is om je juist aan één vakgebied toe te wijden, omdat er altijd weer een volgende laag is om uit te diepen. Dat proces stopt nooit. Ik stel mezelf daarom nu vooral de vraag ‘wat wil ik nog ervaren?’ In plaats van ‘wat wil ik nog leren?’. Ik leef meer met wat er zich aandient op dat gebied en dat is al heel veel om mee te werken.
Als dit gebied nieuw is voor je, waar kun je dan het beste starten?
Ik kan je van harte de boeken van Jos Dolstra aanraden:
– Body & mind language, de relatie tussen lichaamstaal, lichaamshouding en levenshouding.
– Coachen met Body Mind Language
Wat zou jij mee willen geven aan lezers die meer willen doen met jouw vakgebied?
Maak iedere dag even contact met je lichaam, al is het maar even rekken. Vraag gewoon ‘Hé lichaam, hoe is het nu met je?’ en kijk wat het nodig heeft. Een wandeling, yoga, dansen of even springen, dat het lichaam even de lead neemt in de tango van het leven, in plaats van dat het hoofd het lijf weer van hot naar her sleept.
Alleen al dat contact is heel waardevol.
Waar kunnen we jou vinden?
https://www.bmli.nl
https://www.facebook.com/BMLinstituut
https://www.linkedin.com/company/body-&-mind-language